Indonesië – Java en Bali

In dit blog vertel ik jullie alles over onze 18-daagse rondreis over de twee bekendste eilanden van Indonesië waarbij we alle hoogtepunten bezoeken. Van de Borobudur in Yogyakarta tot en met het hippe Ubud. Indonesië heeft van alles te bieden.

Becak

In Indonesië betalen ze met de Indonesische rupiah. Eén euro is ongeveer 15.000 Rupiah. Af en toe moet je dus een miljoentje pinnen 😀 Hieronder zie je de route die we met de bus hebben afgelegd.

Route
Onze route

Jakarta
Onze reis begon in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Vele gebouwen in Jakarta herinneren aan het Nederlandse verleden. We bezoeken de vismarkt Pasar Ikan en de sloppenwijk. Ik vond het erg leuk om hier te lopen en te kijken hoe de mensen hier leven. Vervolgens bezoeken we de oude haven Sunda Kelapa, waar veel oude boten te zien zijn. Een aanrader is om ’s avonds te dineren bij Café Batavia aan het Fatahilliah plein. Dit is een mooi authentiek restaurant met Nederlandse invloeden.

Jakarta
De sloppenwijk in Jakarta

Bandung
De volgende dag verlaten we Jakarta en bezoeken we onderweg de Botatische tuinen in Bogor. Vervolgens rijden we via de prachtige Puncak pass waar de mooie theeplantages te zien zijn door naar Bandung. ’s Avonds eten we in het moderne winkelcentrum Paris Van Java. Hier heb je vele restaurants en vind je voor ieder wat wils.

Indonesië
De files in Bandung

Bandung – Kampung Naga – Pangandaran 
We verlaten Bandung en rijden richting Pagandaran. Onderweg stoppen we nog een keer bij de prachtige rijstterassen.
Daarna brengen we een bezoek aan Kampung Naga, een schilderachtig, authentiek en zeer traditioneel dorpje in de vallei. Hier wonen de mensen in primitieve houten huisjes en leidden een leven zonder de invloeden van de moderne tijd. Dit dorpje was schitterend om te zien en de trotse gids was heel aardig.

Indonesië
Kampung Naga met de witte huisjes met een dak van palmbladeren

Pangandaran
In Pagandaran maken we kennis met de ‘becak‘; de fietstaxi . We maakten een lange tocht, door hele mooie buurten en dorpjes. Onderweg bezochten we de lokale markt, een maker van wagangpoppen en een kroepoekfabriekje. Ook zien we een man in een palmboom klimmen om kokosnoten eruit te halen en mochten een vleerhond vasthouden. Na de lunch komen we op het prachtige stand van Pangandaran. Van daaruit maakten we een jungle tour met een gids.

Pangandaran
Het strand van Pangandaran

Yogyakarta

Dag 1 Yogyakarta
Vrijwel iedereen die reist door Indonesië, bezoekt het Boeddhistische tempelcomplex de Borobudur. Dit is echt prachtig om te zien en een hoogtepunt van onze reis! Een Engelstalige gids geeft ons een rondleiding van ongeveer één uur. Gelukkig hadden we daarna nog tijd om zelf rond te lopen en foto’s te maken. Het schijnt geluk te brengen als je de boedhabeelden die in de stoepa’s zitten, aanraakt.

Borubudur
De Borubudur

Dag 2 Yogyakarta
Deze dag mogen we zelf invullen. Wij bezochten het centrum van Yogyakarta, het waterpaleis van de Sultan (het Kraton) en de vogeltjesmarkt. Op deze markt zie je geverfde kuikentjes, echt super zielig.. ’s Avonds eten we een een typisch backpackers-straatje.

Kraton
Het waterpaleis van de Sultan in Yogyakarta

Day 3 Yogyakarta
Er staat een bezoek aan de Hindoeistische Prambanan tempels op de planning. Bij aardbevingingen zijn delen van dit complex beschadigd geraakt, maar dit zijn ze in volle gang aan het wederopouwen. De Prambanan is minstens zo indrukwekkend als de Borobudur en een bezoek zeker waard.

Prambanan tempels
Prambanan tempels

Malang
De reis van Yoyjakarta naar Malang was onze langste reisdag. Om 7.00 uur vertrokken en kwamen pas om 22.00 uur in Malang aan.

Bromo vulkaan

Dag 1 Bromo vulkaan
We moeten weer vroeg opstaan en vertrekken richting de Bromo vulkaan. Toen onze bus niet meer verder kon rijden, werden we in kleinere busjes naar ons hotel gebracht op 2000 meter hoogte. ’s Middags worden we met 4×4 jeeps worden naar de trap onderaan de Batok vulkaan gebracht. Het laatste stuk moesten we zelf afleggen. Het merendeel ging lopend de vulkaan op, een paar kozen voor een paard. Boven aangekomen kun je de krater bewoneren.

Bromovulkaan
Met deze jeeps werden we naar de Bromovulkaan gebracht.

Dag 2 Bromo vulkaan
De volgende ochtend staan we om 03:00 uur op om de zonsondergang te zien bij de Bromo vulkaaan. Hier gaan we weer met de jeeps naartoe. Het was erg druk, maar wel prachtig om te zien! Na de lunch gingen we op weg naar Bali!

Indonesië
Bromovulkaan

Lovina Beach

Dag 1 Lovina Beach
In Lovina Beach hebben we een schitterend hotel aan de zee. Deze dag mochten we vrij spenderen en genieten van het stand en zwembad.

Indonesië
Het zwembad van het hotel lang aan de zee

Dag 2 Lovina Beach
We staan weer vroeg (5.30 uur) op om mee te gaan dolfijnen spotten. Met een houten bootje zien we de dolfijnen voor onze boot spingen! Er waren wel érg veel bootjes en het was erg toeristisch, maar wel mooi, ook de zonsopgang die we ondertussen zagen!
’s Middags bezoeken we eerst de Gitgitwatervallen en daarna de tempel Ulun Danu Bratan. Deze tempel is gewijd aan de godin van het Bratan-meer en een deel van de tempel staat dan ook in het meer. 

Ulun Danu Bratan
De Ulun Danu Bratan tempel, die ook op het briefje van 50.000 staat

Ubud

Dag 1 Ubud
Ubud is het culturele hart van Bali. Er is heel veel te doen, dus een aanrader is om hier zeker 3 à 4 dagen te blijven. In Ubud aangekomen werden we uitgenodigd door gids Wayan van de mountainbiketour waarmee we de volgende dag gaan mountainbiken. Er is deze dag namelijk een groot feest; Kuningan. We mogen mee naar de tempen van Wayan. Prachtig om te zien hoe de mensen gekleed zijn en welke zelfgemaakte offers ze bij hebben. ’s Avonds eten we bij het mooie restaurant Nomad in het centrum van Ubud.

Indonesië
Tijdens de feestdag Kuningan is iedereen extra mooi gekleed

Dag 2 Ubud
Dag 2 in Ubud maken we een moutainbiketour langs de rijstvelden met gids Wayan. Gelukkig ging het veel berg afwaarts, dus het was niet zwaar. De omgeving is hier schitterend!
’s Middags gaan mijn vriend en ik met z’n tweeën naar Kuta. Kuta is een bruisende badplaats aan de zee. We gaan met de taxi. Deze blijft de hele middag en avond bij ons. In Kuta bekijken we de zeetempel Tanah Lot en het mooie centrum.

Indonesië
Mountainbiken langs de rijstvelden

Dag 3 Ubud
De volgende dag bezoeken we Gunung Kawi en Tirta Empul. Ook wordt er een fotostop bij de terrassen van Tegalalang . Dit zijn een van de mooiste rijstterassen van Bali, heel indrukwekkend! In de middag nemen we een kijkje bij de brutale aapjes in Monkey Forrest in Ubud en verkennen het leuke en hippe stadje. Hier kopen we ook een aantal souvenirs.

Tirta Empul
Tirta Empul; een tempel met heilig bronwater.

Dag 4 Ubud
De laatste dag in Ubud gaan we naar het paleis en de markt. Lunchen doen we bij Tree Monkeys; een leuk restaurantje midden tussen de rijstvelden. ’s Middags moeten we helaas weer richtig het vliegveld om terug te vliegen naar Amsterdam. Het was een geweldige reis; Indonesië is een super mooi land!

Laat me weten als je een bezoek hebt gebracht aan een van deze plaatsen, ik ben benieuwd naar je ervaringen. Bedankt voor het lezen van mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *